Wednesday, January 19, 2011

Homemade Pizza


Okay. Hari ni aku nak share resepi membuat pizza. Semestinya orang yang membuatnye adelah kakak ipar aku, Porin. Aku selaku pembantu je. HAHA (sengaja meng-kantoikan diri ini). 

Okay mula-mula. Bahan yang diperlukan adelaaahhh seperti di bawah;


1. Bawang merah




2. Origano




3. Yis jenama mauri




4. Isi ketam



5. Tomato ceri, bawang yang dh siap dipotong bulat-bulat, tuna, chesdale




6. Sos barbe-q




7. Air sejuk





Yis mauri tadi kita ambil sebanyak seperti gambar di atas, kemudian kita bancuhkan yis tadi dengan air sejuk seperti di bawah.


Kacau-kacau yis tadi dengan air sejuk sampai la yis tu tak berketul dah.




8. Yis yang telah siap dikacau.




Tepung
Ambil lebih kurang 2 cawan atau lebih (bergantung kepada berapa banyak keping pizza yang anda nak buat, tapi 2 cawan ni boleh buat dalam sekeping je). Masukkan tepung tu ke dalam besen yang besau.



Sedikit susu pekat dimasukkan ke dalam tepung
Sedikit susu pekat dimasukkan ke dalam tepung tadi. Susu pekat ni dimasukkan supaya yis tadi dapat berkembang dengan baik dalam tepung tu nanti. (Bak kata Porin, susu pekat ni macam makanan la untuk yis tu, bile kite bagi yis tu makan, yis tu boleh la buat kerje dengan baik=>> kerja yis tu adelah kembangkan tepung tu).




Masukkan sesudu minyak masak, tak kisah la minyak ape, asalkan bukan minyak rambut.





Kemudian, sambil mengacau-ngacau tepung tu, kite masukkan air yis tadi yang kite dah bancuh tadi (gambar 8), dan masukkan sedikit demi sedikit dalam tepung tu.

Masukkan sikit-sikit air yis tu, dan kacau tepung tu secara membulat. Senang cakap, cam kacau mengikut arah jam. (aku tak reti la nak explain). Tengok gambar kt atas ni. Cam kacau arah membulat kan?? Okay, diam tanda setuju.




Pastikan tepung tu tak terlampau cair. Kalau terlajak letak air bancuhan yis tu tadi, kita tambah la tepung sikit. 




Lepas tu, kite lenyek lenyek tepung tu guna tapak tangan. Lenyek lenyek sekuat hati macam gambar atas ni. hehe cayalah porin.



Agak-agak dah lame melenyek tepung terbabit, kite pun biarkan dia dalam tupperware and letak dalam suhu bilik.




Selepas beberapa minit, tepung tu tadi akan membesar macam gambar atas ni. Besau tak??? Beso la tuuu.




Lepas tu, tibalah masa untuk meng-uli uli tepung terbabit. Macam nak buat roti canai tu, uli uli sampai macam gambar di atas. (tapi jangan la nipis sangat).



Letakkan dia dalam bekas untuk letak dalam microwave




Cucuk-cucuk sikit tepung tu dengan pisau di serata permukaan tu




Kita masukkan dalam oven sekejap supaya tepung tu masak dalam.




Then kite keluarkan balik tepung panas tu tadi untuk kite letakkan topping dia.




Letakkan sos, sebagai topping asas. (eh betul ke aku ni?)







Susunkan bawang2 tadi atas sos tu.




Letakkan tuna pulak.




And letak tomato ceri dan jugak isi ketam tadi. (kalau nak letak sosej pun boleh, bergantung la korang nak topping rasa ape).




Pastu letakkan sos barbe-q ke serata permukaan.




And tarukkan origano tu plak.(aku xsure betul ke tak eja origano ni)




Okay ini adelah chesedale, kalo guna mozarela lagi okay kak ipar aku cakap. Tapi yang ni pun sodap je.




Cubit cubit chesedale tadi dan tarukkan ke merata permukaan.



Dah siap so masukkan balik dalam oven.




Masukkan sampai dia masak, around 15 minit ke.
suhu 120 darjah celcius ke. Ikut la mane sesuai. HAHA




Sementara menunggu pizza tu masak, kita snap dlu gambar budak kecik ni. Si Aiyris Zarra yang baring tengok TV sambil makan donut. =.= hahaha siap ade botol susu kt sebelah.




Okay. Pizza tadi telah siap! Masa untuk memotongnyee!!!!! :D




Dipotong oleh Poli




Yumyummmmm. Seriyesss sedappppp.




Teringin tak???? 




Habisssss di makan oleh akuuuuuu. HAHA 

p/s: Sori la gambar malas nak rotate. :D

14 comments:

k h a y said...

aku nak yg kau masak ar br best oi..

buatkan satooo! ;)

bighagenjo said...

untonglahhh.

♥ p a A n i ♥ said...

khay: ahahhahahahaa meh la dtg umah aku doluuuuuuu.

bighagenjo: ape yang untung? hoho

bighagenjo said...

untonglah dapat makan pizza. kita makan megiiii aje. haha.

meorsoleh said...

tak nak puji, tapi nak cari salah. hahaha...
microwave ke oven? tu macam gambar oven je. hehehe :P

♥ p a A n i ♥ said...

bighagenjo: hahaha. nk tnye ckittt.ni mira ke??? my cousin.

meor: hahahahahahaha. eh eh.cube tgok blik, mmg tulis oven la..slh bce kot...haha.

*apple* said...

hye farhani! =)

♥ p a A n i ♥ said...

*apple*:

hai aminah zuhri! :D

bighagenjo said...

a ah. mira la niiiiiiiiiiiiiiiiiii. apa la kak ani nih... aja sy berblog. saya buhsan. haha.

♥ p a A n i ♥ said...

mira:
hahahahahhahaa. dah tau dh kamuuu.dah menggodek2 blog kamu pg td.hahaha. nak ajar apeee.cpt tnyeee.haha

faRahAdILa said...

nyum2.. sdpnya!!

♥ p a A n i ♥ said...

sedapkan farah!! hehehee

aeryn mummy aiyris zarra said...

kak rin must admit that i can be a hand model ngehehe. hand je la.

♥ p a A n i ♥ said...

kakrin: hahahhaa. alaaa.hand model pun berjasa tau!!

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...