Saturday, April 2, 2016

Dua-dua belah pihak


Banyak kes pasal sekolah yang dah jadi viral sekarang. Takut pulak aku baca. Tapi tu lah kalau something terjadi, siasatlah kedua-dua belah pihak.. Tak boleh baca kisah sebelah pihak je terus kita sokong. Sebab diorang takkan cerita kesalahan diorang punya. Mesti akan cerita salah orang lain. So bahaya untuk kita percaya 100% dengan apa yang kita baca tanpa usul periksa, takut membawa kepada fitnah...huhuhuhu

Dulu arwah abah aku pernah cerita, masa dia buat kelas tambahan untuk satu kelas (sekolah rendah)..ada sorang pelajar lelaki ni, kita namakan dia Ali (bukan nama sebenar), tak nak duduk diam. Kerusi yang dia duduk tu dari 4 kaki, dia sengetkan jadi 2 kaki je tampung. Abah aku tegur la dia kata duduk elok-elok jangan sengetkan kerusi tu takut jatuh. Tapi dia buat derkkkk je, last-last betul terjatuh dan ada la tergores sikitttt.. Abah aku terus suruh dia balik, geram sebab tak dengar cakap. Dalam 10 minit macam tu, Ali tu datang dengan bapak dia. Bapak dia terus sound abah aku. Dia kata "Kenapa cikgu pukul anak saya?". Abah aku terkejut lah bila masa pulak dia pukul si Ali nih. Bapak Ali tu tak percaya abah aku dan mati-mati memang dia ingat abah aku yang pukul anak dia sebab Ali yang cakap macam tu. Lepas tu, abah aku suruh bapak Ali tanya dekat satu kelas sebab diorang saksi kejadian kan. Lepas kebenaran dah terbongkar, terbukti abah aku tak bersalah, Ali yang salah sebab tak dengar cakap. Terus je bapak dia blah begitu saje. Tau pun malu. 

Sepanjang 3 tahun lebih aku keje ni..dah bermacam-macam kes aku pernah dengar...tapi tu lah, jangan mudah melatah. Siasat dulu gunakan akal bukannya gunakan emosi. 





Friday, March 25, 2016

2 years and still counting :)


Assalammualaikum..alhamdulillah haritu sambut anniversary yang kedua. Tak sangka dah dua tahun jadi isteri orang.. Syukur sangat sebab Allah kurniakan suami yang memahami, penyayang, rajin, suka masak dan lain-lain. Hehe..nak senaraikan banyak-banyak kang orang lain muntah hijau pulak. Semoga Allah panjangkan umur dan jodoh kami hingga ke syurga. Amin. I love u, Meor! 

Kami guna apps MSQRD. Kelako giler muka bertukar tempat....kahkahkah

Semalam aku mc sebab ada rawatan untuk tiub falopio aku. Dokter cakap macam ada something tersumbat dekat 'jalan' ke tiub falopio sebelah kiri.. Harga rawatan RM150 dan aku buat dekat satu klinik specialist untuk sakit puan tapi biarlah nama klinik itu rahsia... Sebelum appointment tu aku tanya staff klinik tu, sakit tak treatment ni. Dia cakap TAK. Lagipun diorang akan bius aku dulu. Aku pun setujulah dah dia kata TAK SAKIT kan...

Tiba hari kejadian, aku di bawa masuk kat satu bilik ni dan baring atas katil klinik tu..semua staff perempuan termasuklah dokternya. Mula-mula aku macam pelik la kenapa la ramai sangat staff dalam bilik tu. Kata treatment ni sekejap dan tak sakit, so kenapa kena ramai staff masuk?  Adalah dalam 5, 6 orang termasuklah dokter ni. Rupanya staff yang ramai tu diperlukan untuk pegang kaki dan tangan aku in case aku menggelupur kot. Tapi memang aku menggelupur punnnnnn masa masukkan ubat tu sebab SAKIT GILAAAAAAAAAAAA!

Seriously, aku tak pernah rasa lagi sakit daripada sakit ni. Kalau pernah rasa senggugut teruk tu, ni doploh kali ganda sakitnya dari tu. Lepas tu lenguhhh rasa dalam rahim aku...tak tergambar kesakitannya. Aku sampai terjerit aku suruh stop masukkan ubat tu sebab aku dah tak tahan. Tapi diorang pujuk jugak dan tetap masukkan ubat tu sampai habis. Memang menggelapar la aku masa tu. Terus teringat mak yang lahirkan aku. Mesti lagi sakit daripada ni.

Lepas dah siap treatment tu, masa staff tinggalkan aku untuk aku rehat jap, memang terus la aku menangis terkenang betapa sakitnya treatment tadi. Hanya Allah yang tahu kesakitan aku. Berdenyut je rasa dalam rahim tu. Ni aku tengah tulis ni pun bergenang je air mata teringat sakitnya ubat tu. Siap ada darah keluar lagi dah macam period dah tapi sikit je la darah tu dan staff tu bagi aku pad untuk pakai. Ya Allah..ngerinya bila teringat balik. Tu cara-cara dah kena bius pun sakit giler, kalau tak bius aku xtau la, mau aku TER-penerajang je dokter tu....kehkehkeh

Lepas dah selesai, dan sakit tu pun berkurang sikit, aku pun keluar dari bilik tadi dan gi duduk sebelah Meor kat ruangan menunggu..terus aku menangis sebak-sebak cerita kat Meor macam mana sakitnya treatment tadi. Kalau kena buat kali kedua ke treatment tu aku taktau la aku sanggup lagi ke tak. Trauma sungguh. Tapi alhamdulillah dokter tu kata 'jalan' tiub falopio aku dua-dua dah normal dan dah 'bukak'... InsyaAllah kalau ada rezeki, adalah. 






Friday, March 4, 2016

Yuran...


Stress memikirkan pasal kutipan yuran ni tau... Last year ada sorang pelajar ni nama A(contoh je), xpernah buat bayaran langsung. So tahun ni aku mcm byk kali jugak ingatkan dia untuk bayar eventhough aku xpegang kelas dia dah tahun ni. Dari akhir tahun lepas sampai la ke awal tahun ni aku duk ingatkan si A ni... Siap aku bagitau berapa total semuanya yang belum bayar.. Alih-alih tadi dia datang kat meja aku dia cakap dia dah pernah bayar 50 ringgit tahun lepas.. Aku jadi cam ehhhhh biar betul. Dia kata betul dah bayar 50 ringgit dulu tapi resit dah hilang. Boleh caya tak? Aku cek buku resit aku, xdepun pembayaran daripada si A nih! Tapi dia beriya-iya kata dah pernah bayar 50 ringgit... 

So masalah aku sekarang;

1) Aku risau dia tipu aku. Maybe mak dia penah bagi duit yuran tahun lepas dan maybe jugak dia dah terguna duit tu utk belanja lain tp ngaku kata dah bayar yuran separuh.

2) Aku risau aku yang terlupa nak tulis dalam resit. Tapi aku macam yakin aku tak miss nama siapa-siapa.

Ya Allah. Tak tenteram lak rasanya.
Apekah solution-nyaaa? T_T





Sunday, February 21, 2016

Monday, January 25, 2016

Mana yang termampu


Dalam dunia ni memang susah nak puaskan hati semua orang. Kalau kita rasa kita dah buat the best, mesti bagi pandangan orang lain tak. Contohnya macam kita susun meja ikut susunan A, orang lain komplen kata tak muat nak lalu celah-celah meja. Lepas tu kita susun pulak ikut susunan B, pun tak suka jugak, kata nampak berselerak. Yang bestnya, orang yang komplen ni dia takda langsung inisiatif nak bagi idea ke, nak cakap sendiri kat aku ke, atau nak tolong ubahkan bagi selesa ke..memang takde langsung sumbangan. Sumbangan dier adalah komplen sahaja. 

Contoh lain lagi, bila kelas tak berkunci, budak kelas banyak hilang barang, beg kena selongkar, buku teks kena curi dan sebagainya. Bila kita letak letak mangga kat pintu dan pesan tiap kali diorang pergi makmal@bengkel, pastikan pintu berkunci, orang lain pulak komplen...katanya bila dia datang awal ke kelas, kena berdiri tunggu lama sampai lah budak balik kelas dari makmal@bengkel.....

See? Baik bagi kita tak semestinya baik bagi orang lain. Dah lepas ni aku malas layan sebarang komen/komplen. Nak komplen, sila take over je lah kelas tu dari aku. Sekian terima kasih.


Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (6) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (26) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...