Thursday, February 2, 2012

Tutorial Lukis & Warnakan Doodle Muslimah :)



Hari ni aku nak tunjuk tutorial macam mane nak lukis doodle guna adobe photoshop.
Sangat kacang je! Tapi doodle aku tak la secomel mana. Err..korang layan aje ok?

SEGMEN MELUKIS

1. Klik file>new

2. 1) Tukar name tu kepada apa2 yang korang suka.
2) Ubah contents tu kepada 'transparent' 
*ini penting untuk memudahkan korang nak warnakan nanti.

3. Size brush tu ikot sukati nak guna berapa. Aku guna 9px :)

4. Klik pen tool

5. Klik sekali kat mana-mana surface di layer ini. Kita namakan titik tu A ye.

6. Klik lagi sekali di titik B. Nanti satu garis akan muncul seperti di atas.

7. Klik add anchor point tool (yang ni untuk melengkungkan garis lurus kat atas tadi).

8. Klik kat tengah-tengah garis lurus tadi. Kita namakan dia C.


9. Kemudian, tarik C tu ke bawah (untuk buat bentuk dagu orang).

10. Di titik D dan E tu korang boleh tarik/ubahsuai ikut bentuk muka yang korang suka.

11. Bila dah puas hati, korang right-click > stroke path.

12. Klik ok (pastikan tool tu dah di-setkan kepada 'brush').

13. Tengok bentuk muka yang korang lukis tadi dah jadi garis hitam kan?
Then, right-click > delete path.

14. Now, nak buat part dahi, sama je macam step 5-8 kat atas tadi.
*sila gigih scroll balik ke atas ye :)

15. Tapi untuk step 15 ni kita tarik ke atas pulak. :)

16. Still, dengan add anchor point tool kita boleh lekuk kan bentuk tudung tu.
Lepas dah dapat bentuk cantik, ulang step 11-13.

17. Now nak buat tudungnya :) Klik Ellipse Tool.

18. Buatkan bulatan guna ellipse tool tadi di sekeliling muka. 
Boleh klik free transform path kalau nak ubah besar/kecikkan bulatan tadi.

19. Ubah bagi nampak sejuk mata memandang.

20. Step untuk buat baju same jugak macam step 5-8 tadi. 
Klik je sampai jadi bentuk baju.

21. Seperti biase, guna add anchor point tool untuk melengkungkan baju tu..
Baru nampak comel. Ulang step 11-13.

22. Kemudian, korang lukis la tangan, kaki, mata, mulut, kening dia
dan ulang step 11-13 (untuk warnakan line dia tu utk jadi seperti di atas).

23. Ok klik crop tool..untuk cropkan doodle ni sebab ruang kat tepi dia banyak kan?

24. Selepas di-crop, kecik dah sikit :)


SEGMEN MEWARNA

25. Create a new layer.

26. Nanti layer baru otomatik akan ade atas layer 1 (yang kite lukis tadi).
Now drag layer 2 ke bawah, tarik je. 
*penting supaya warna tak tindih lukisan

27. Pilih warna kulit, and then pilih size brush. Pilih besar sikit senang nak warnakan.

28. Okay sekarang kita nak masukkan corak ke baju kurung tadi.
Mula-mula open corak mana yang korang suka. Then select > all.

29. Lepas select all, klik edit > copy.

30. Klik layer doodle muslimah tadi, dan paste kan di situ.
Edit > paste.


31. Dia jadi macam ni lepas paste. Ada lebih-lebih kan?
Jangan risau yang lebih tu boleh erase guna eraser tool. :)
Bila dah siap, boleh save!


SELAMAT MENCUBA!
*I'm using adobe photoshop 7.0




45 comments:

Ungu Violet said...

o0o0o...cenggitu...hihi

dah siap comey la pulak doodle tuh..:)

ct cucubi said...

wah.. detail.. :) tp susah kalau jenis tgn x berseni mcm paani..

dyra said...

saya da ikut tutorial ni , tapi tak lawa macam awak buat . huhuhu
meh tengok ni

http://adierajohari91.blogspot.com/2012/02/doodle.html

HeNRieTTa JoSe said...

wah...cumilnye doodle...tapi rietta blom terbuka hati dan wt...sebab rietta nieh kraftangan xdo...krastangan ader larr...

~Filzati Zulkepli~ said...

heh comel lah! disebabkan awak lukis doodle ni comel, tlg lukiskan utk saya boleh? err okbai. hikhikhik

Cik TeN10 said...

hjung mggu i kl sempat aku nk install balik photoshop aku.. huhu

pstt.. mula2 guna photoshop dulu rsa ssh tp lama2 bila dh biasa rsa sgt menyenangkan.. especially part nk color..

Juey Hame said...

bestnyeee >_<
nak try tapi no have time :(

ILA HonEyBuNNy said...

comeiiinya....suka lak tgk...comeiii..;)

Ezad Skytech said...

tak reti sgt nak buat2 doodle ni...hee...tapi nampak macam senang je ni...hee~

Liza Razak said...

thanks for sharing..nak cuba jugak la :)

A.I said...

bila aku nak reti guna adobe photoshop tah. hurmmm ;(

ppiey said...

thanx sis..dh bjaya buat..hehe..cuma kurg comel.. huhuhuh

Hanis MY said...

Ya ampunnn... Pengsan 14 Kali pun lum tentu siap.. Balik meaia nk tempah yeyey...

Puan Kutu said...

nti klu ada masa nak cuba gak buat.entah bila nak ada
masanya.hehe

Woofer Storm said...

pandainya..tak reti pula nak buat benda ni..

paling senang buat untuk kita je.ehhehee

Dhiya Fariza said...

Adobe photoshop pun saya takde:-(

Hanamiko Sakura said...

comel2.. dah buat dah... tapi photoshop saya photoshop 5... rasa cam lain je nk guna... memang tak tau betul guna photoshop...

Anak Wak Mail said...

ahhh,,comelnya,,banyak step nya..paani,,kalau saya buat mesti hasilnya akan mengecewakan..

Atie iskandar said...

ok smart ! thnx awak ! tapi awak guna adobe photoshop bape ek ? sebab nak download.. xd lagi software tue.. nak blajar wat doodle cm awak.. comel2 !

YOUsoF said...

Waah rajin kau kan bagi kitaorang tuto detail macam ni.. Good job la Paani! ;)

Woofer Storm said...

slmt pagi..

doodle sy mana?ehheee

xila riston said...

ala kita xde photoshop, donlod byk kali pon asek failed! gewammm!

KizZ said...

WAh great tutorial...teringan jugak nak wat benda doodle-doodle ni..

syahirooAhmad said...

:D rajinye wat tutor.. :) daH LAME tak mendoodlekan diri. :)

faRahAdILa said...

poni, aku nk share tutorial ni dgn kwn aku eh. dia request. nak try katanya. :)

fathiahRAIHANA said...

oooo camtu rupanya nak tempek corak!
baru reti, hihihi.
thanks! ^^

♥ p a a n i ♥ said...

tengkiu semua!!!!!!!!! selamat cuba jaya!! hihihihi :)

bighagenjo said...

aik? cam kenal je corak baju kurung tuh??

♥ p a a n i ♥ said...

bighagenjo:
wakakkaa corak yg sama dgn kartun kamu ;p

SYAFIQA said...

akak boleh bagi link adobe photohop THANKS..:)))

♥ p a a n i ♥ said...

SYAFIQA:
kat blog ni ada link nya : http://www.lyssasecret.com/p/tutorial.html

SYAFIQA said...

oke thanks kak doodle saya dah siap nanti iqa tunjuk kalau sudi follow back tau...thank:))))

♥ p a a n i ♥ said...

SYAFIQA:
Okay. nanti bagitau akak eh. welcome:)

Tia Fatiha said...

Assalamualaikum kak ,
Tia dah cuba buat doodle mengikut tutorial sis , dan ianya menjadi sangat-2 !

Terima kasih ye :) ouh , boleh tengok kat sini doodle saya yang pertama ^^

http://cukupindahhidupini.blogspot.com/2012/05/doodle-pertama-tia-fatiha.html

♥ Anis said...

thanks ! :) Dah jadi

♥ Anis said...

Akak, jemput tengok doodle Selamat Berpuasa Anis :)
http://aduduvsalienpink.blogspot.com/2012/07/freebies-doodle-muslimah-selamat.html
Terima kasih sekali lagi :)

syimiekitty said...

Dah try buat.menjadi la jgk.hehe thanx for tutorial :)

nabila taharah said...

knp saya click kanan stroke path tu kelabu xley gune ye? saya guna photoshop cs3 :(

Anonymous said...

kak nak tanya lah. nape lepas buat bulatan tu, takleh nak stroke. sdgkan dah ikut caranya

nurul ezzatie zulkarnain said...

ezzatie pun sama tak boleh nak click stroke path tu. Kenapa ek ?

Ummu Harraz said...

Salam . wah thanks bebanyak for the tutorial ... tengok nie first doodle saya after baca tutorial awak http://nadhirahbaharin.blogspot.com/2013/06/my-first-doodle.html !! SYUKRAN KATSRIR !

Muliyani liyani said...

tq..toturial awk sangat membantu xd

...iSyA Purple* said...

la.. ps 7.0 . kite gune cs4 je. hehe.. thanks tuto nya!

NurAriesyaaa said...

kak, yang step 19 tu cane nak jadikan dia stroke path & delete path ????? tengah serabut ni.

♥ p a a n i ♥ said...

Sory sangat utk sape2 yg guna adobe photoshop selain 7.0 ni, xdapek den nak tolong....huhuhu

yg adik2 tak boleh klik lepas buat bulatan tu kan, lepas dah buat bulatan tu, awk kne klik dulu kat pen tool, baru boleh keluar right-click yang ada stroke path and delete path tu...selagi menu tab kat tepi tu ada dekat ellipse tool, selagi tu tak boleh nak right-click. So click dlu pen tool kat menu dia tu. Kalau dah jadi bagitau eh :)

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...