Friday, October 14, 2011

Tutorial lukis kartun dari gambar original.


Ada orang tanya aku macam mana nak buat kartun yang aku selalu buat tu. So harini first time in my life 'paani buat tutorial??' Sebab aku ni memang pemalas nak buat tutorial segalaa ni. Tapi sebab dah berjanji, kita layankan aje tutorial di bawah.

1.

First sekali korang add new layer. Ni basic je dalam adobe photoshop. Rasanya semorang tau kan.


2. 

1: Korang klik button utk besarkan size gambar, dengan ni senang sikit korang nak lukis, gambar dah besau.
2: Tukarkan name 'layer 1' kepada 'base'. Taknak tukar pun takpe, nanti time nak kaler nanti pakai banyak layer korang jugak yang pening nti layer mana.

 3.

Now, tukarkan size brush kepada 3. Atau berapa lah yang korang suka. Kalau gambar tu gambar size besauu, macam di-snap from dslr ke, brush sesuai size 7,8.

 4.

Klik 'pen tool'. Not 'pen fool'.

 5.

Pastu, klik skali kat pipi tu. Nanti kuar satu titik. Contohnya titik A tu.

 6.

Then, klik sekali lagi kat pipi sebelah (B), nanti secara otomatiknya, 
satu garisan akan terkeluar sendiri macam kat atas ni.

 7.

Again, klik balik pen tool tu tapi ambik 'add anchor point tool'. 
Kegunaannya adelah untuk membuat lengkung2 yang cantik.

 8.

Klik sekali kat tengah2 garisan tu.

 9.

Lepas tu, kita tarik ke bawahhhhhh...

 10.

Melengkung tu kita adjust betul2 ikut gambar tu (dagu n pipi).


 11.

Siap je lengkung tu, right-click, and ambil stroke path.

 12.

Set kan kepada brush and then klik ok.

 13.

Pastu right-click lagi and click delete path.

 14.

And ulang la step 5 sampai step 13. And then delete background.


 15.

Lepas delete background, maka jadilah seperti gmbar di atas. 
Same tak dengan gmbar asal? 
Now tinggal nak warnakan aje...huahuahuahua.


16.

Add new layer and rename as 'white'. Kalau nak mula dengan kaler putih. Kalau nk mula kaler hitam, rename la 'hitam'. Then kaler-kan bahagian dalam mata yang warna putih tu. Dan jugak sarung tangan yang dia pakai. Kira mane2 part yang korang nak guna warna putih, biar layer ni je mewakili warna putih tu. (ayat gila tak berilmiah langsungggg, maaflah aku bukan cikgu seni).

 17.

Kemudian kalau nak kaler kan kulit dia pulak, add new layer lagi. Tapi pastikan layer baru ni kedudukan dia di bawah layer 'white' tadi, supaya, bila anda, anda dan anda warnakan kulit muka tu, so takdelah warna putih kat mata tu bertindan dan tak nampak putih langsung. Paham?


 18.

Okay now, anda semua dah siap kaler. Kaler yang biasa. 
Now aku nak ajar macam mane nak masukkan corak2 utk baju dan jugak seluar jeans budak ni. 
*model tu adelah sepupu aku*.


 19.

Mula-mula pilih corak yang mana korang berkenan, then klik 'rectangular marquee tool' kat atas tu, yang segiempat garis putus2. Kalau yang korang jumpa tu bentuk lain, right-click kat situ nanti adalah yang bentuk rectangular tu. Copy corak yang korang pilih tadi.


 20.

Dan paste kan nyerr ni lukisan yang anda kaler2 tadi.



 21.

A: Kalau boleh layer yang korang copy paste ni biar kedudukan dia kat bawah sekali. Mana2 yang korang copy paste je, taruk dia bawah sekali layernya.

B: Klik eraser tool then padam la mane2 corak yang melebihi baju tu.


 22.

Okay. Siap padam sekelilingnya. Kemas tak? Kemudian ulang step 19-22 untuk corak seluar jeans tu pulak. Boleh google image je pattern2 tu semua. :)


 23.

Then, masa untuk shadow ataupun bayang-bayang. Sebenarnye aku pun tak gheti nak shadowkan kartun2 ni. Ada sape2 ade link tak untuk aku belajar? Sebab cara aku ni cara yang tak profesional lah tapi aku ajarkan korang jugak ok. Tapi jangan gelak.

Mula-mula add new layer, and drag layer tu sampai duduk bawah layer 'base' *ni penting*.
Setting 'normal' tu korang tukarkan kepada 'multiply'. Dan jugak untuk brush punya opacity dan flow kat atas tu korang tukar dua-dua jadi 40%. (ikut kesesuaian).


 24.

Now, select the eyedropper dan klik skali dekat tudung purple tu (1). 
Supaya warna yang sama keluar dekat (2). 
Eyedropper ni fungsi dia utk cari warna tu, xdelah susah payah kita nak belek2 kaler kan.


 25.

1: Select brush and then mula la kaler kat bahagian mana korang nak gelap. Refer kat gambar original senang la tau kat mana shadownya.

2: Select blur tool and then tindan kaler yangkorang kalerkan di (1). Supaya color tu jadi blur2 ckit. Dan buat semua step color shadow dan blurkan shadow ni untuk semua bahagian.


 26.

Bila dah siap semua shadow tu, klik file-save.as-tukar file kepada JPEG and then klik ok. 
Settle.



Tadaaa... 
(sorilaa Dilla, Kak Ani amik gambar kamu jadi model)





46 comments:

~Ati_Hime~ said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...gigih sungguh adik kite sorang nih..*clap*clap*

Hanis MY said...

Oh tidakkkk pengsan!!!!! Terernya... Akak tk reti la photoshop ni kalau belajar buat ni sure terhegeh dn tk jd wuwuwu...

fafa punya said...

Ya ALLAH!
thanksss sgt2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I LOVE YOUUUUU!!!!

miratun madihah said...

terima kasih bagi tips ni,hehe

Cik TeN10 said...

wehh.. aku nk belajar jugak la dr kau.. kau jd sifu aku bole ?? please... dh lama aku nk bljr gna photoshop tp xde org nk ajrkn..

aidakmal said...

soooo chomellll la paani;) hehe.nti nk try gk la

YOUsoF said...

Waah! Usaha yang sangat rajin! ;)

mia Olive said...

good tutorial..i wanna try too.. =)

k h a y said...

susahnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... =(

Aku xminat, sbb tu ak anggap susah kot ye.. hehe.

terer ah paani leh bt lukis2 gitu. respek sama lu!

Cik TeN10 said...

wehh.. aku dpt ikut step ko ! dan dh berjaya !! thanks a lot !! syg ko ketat2 !! muah3 :)

S..U..D..@..I..S said...

wa hebattt

♥ p a a n i ♥ said...

~Ati_Hime~ :
haha..gigih kee?

Hanis MY:
try la kakk... best tauu..hehe

fafa punya:
amboi gembira dia. haha. welcomee :)

miratun madihah:
welcome dik :)

aidakmal:
try la aida.nti bg aku tgok ek kalau dh siap..hehe

YOUsoF:
rajin ke? hahaha pemalas sbnrnyee T__T

mia Olive:
boleh silakan :)

k h a y:
khayy kalo ikot step tu sonang ajo! try la..

Cik TeN10:
amboi syg aku ketat2 yee..hahaha tunjuk la hasilnyaaa? aku pun nk tgokkk :P

♥ p a a n i ♥ said...

S..U..D..@..I..S:
thanksss :)

miSznAnabo0 said...

wah.. tutorial yg sgt membantu.. x sabar nk try..
thanks byk2 sifuu paani... heheee
luv u laaa

♥ p a a n i ♥ said...

miSznAnabo0:
dah tgok hasil kerja nana! cute! hehehe

°`° NiSa °`° said...

paani, kamu mmg kreatif , gigih dan rajin. dan aku adalah tidak. tapi suka tgk sbb mmg cantik artwork kamu

Iznie said...

wahh...sukanya!! comel2!!! nnti nak try la....hehe

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

SUMPAH ACU STRESS WAT MNDE NI...TLG ACU PAAANNNNN..NAK JUGAK EDIT PIC..EDIT KAN PIC ACU EAHH...PENAT DH TRY :(

z a w a n i b a d r i said...

suka tgk cursor gambar kepala paani :)

Hanis MY said...

Kalau de masa mmg nk try tp dpt rasakan yg diri ini tak berbakat wuwuwu...

Ikemen tu sebum dia, ke tu macam kerek, men tu macam mental...jadi lah ikemen hehe...

cik.mila said...

mau tye..nape ye bila nak wat lengkung kan, bila tarik jadi wrna itam..sye lost kt ctu :(

ILA HonEyBuNNy said...

banyaknya step dia...

garu2 kepala lau ila buat..heheh

♥ p a a n i ♥ said...

°`° NiSa °`°:
thankss nisa, lame tak nampak awak :)

Iznie:
boleh je dik..nti try la. tunjuk hasilnye ok? :)

teyhasahaje a.k.a NURUL:
boleh je acu. bagi la gambar kt saya.nti sy buatkan. fafa0705@gmail.com.

z a w a n i b a d r i:
kepala gerak2..hehehe nk wat gk wani? nti aku bagi link dia.

Hanis MY:
hohoho lepas ni sape2 hensem boleh lah panggil ikemen.takde la org laen tau...kuang3

cik.mila:
lepas tarik lengkung tu, terus kuar itam ke? ke lepas tarik lengkung tu awk ade terklik mane2 selain stroke path? kot2 awk terklik fill path?

ILA HonEyBuNNy:
alaa ila pun kreatif.kompem boleh buat punyaaaa..:)

cik.mila said...

aah..lepas tarik lengkung..asenye xde..dah 2 kali try..saye pelik awat xjd mcm awk :(

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

SYG BG FB LOL....XPON ADD FB ACU ..PLEASE

cik.mila said...

awk...kt mna nak tgk stroke path or fill path tu..ecelly sye bru lg ngn adobe potoshop nih :(

♥ p a a n i ♥ said...

cik.mila:
awk right-click lepas awk tarik lengkung add anchor tu. nti awk jumpe stroke path. klik stroke-path tu.

teyhasahaje a.k.a NURUL:
okay insyaAllah :)

gilaweb said...

nice tuts!

cik.mila said...

awk..saye dh buat cam awk sruh..tp stroke path tu jd hidden, xleh nak klik..ape pasal ea?? buntu :(

♥ p a a n i ♥ said...

gilaweb:
thanks :)

cik.mila:
sy pun tak pasti..cuba awk bukak link kat bawah ni..kalau2 membantu :)

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090816194942AAkV95r

cik.mila said...

okeh..tq ye..keep in touch always :)

♥ p a a n i ♥ said...

cik.mila:
okayy..kalau dah okay bgtau ye :)

niedaida said...

WOW...PANDAI YER...CNTIK N CUTE..

♥ p a a n i ♥ said...

niedaida:
thanksss! :)

niedaida said...

welcome..:)

♥ p a a n i ♥ said...

My pleasure :)

ejaa said...

wahhhhleh try haha

♥ p a a n i ♥ said...

ejaa:
sila kan jaja! :D

Ainina Faseeha said...

x leh nk wat lah...bnyk kli dh cube...mcm mne ni???

♥ p a a n i ♥ said...

Ainina Faseeha:
adik guna version baru eh?

zuk zuhaiza said...

sampai ke sudah tak pandai guna photoshop. huahua
sbb macam complicated.

oleh itu saya gunakan software yang simple dan buat die jadi complicated. dengan gabung guna photoscape, gimp dan paint tool. huhu

Anonymous said...

DIK,akak nk bg cara mudah,klu adik nk kaler,yg no 17 tu...adik guna paint bucket tool icon tong cat kena limpah tu...just gn tool tu nk warna satu2 part lg mudah...

dhiyana syuhada said...

Assalamualaikum . Awak pakai Adobe Photoshop Version apa eh? :)

♥ p a a n i ♥ said...

zuk zuhaiza: okay nanti boleh cuba jugak :)

Anonymous: aah betul2..thanks kak! hihi

dhiyana syuhada:
Waalaikumussalam. Saya pakai adobe photoshop 7.0 :)

Amelia Effendi said...

lama dahhhh carik tuto yg ni!!! yeayyy dah jumpaaa.. nk trrryyyyyyy :*

♥ p a a n i ♥ said...

Amelia Effendi:
Hikhikhik..selamat mencuba! :D

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...