Friday, December 23, 2016

Alhamdulillah dah jadi mak orang dah :D


Tanggal 6 Disember yang lepas...aku selamat melahirkan seorang baby boy seberat 4.2kg secara caesarean. Tak boleh nak bersalin secara normal sebab baby besar, emaknya ada GDM....hehehe

Aku bersalin di Columbia Asia Taiping..memang best giler la hospital ni nanti nak cerita. Jam 10.00 pm 5 Disember tu, aku admit ward..kemudian nurse suruh aku puasa lepas jam 4.00 pagi sebabnya jam 10.30 pagi esoknya aku nak dibelahhh. Minum pun tak boleh tau after jam 4.00 pagi tu... kelam kabut la Meorsoleh kena pegi carikan makanan untuk aku sebabnya cafeteria malam-malam dah tutup la pulak... bininya pulak suke makan....yumyum



Mula-mula aku rekues bilik sorang..tapi sebab dah penuh, dapat la bilik 2 orang.. tak best la bilik 2 orang ni sebab suami tak boleh nak teman. So malam tu Meorsoleh kena tido hotel... esok pagi tu baru dia mai balik... tapi kami dah queue la untuk bilik sorang tu...turn pulak yang keempat...redha je lahh kalau tak dapat..sekali dapat jugak after operate dah selesai...malam kedua dapat la Meorsoleh tido sekali untuk jaga aku & baby boy...

6 Disember tu...dalam lebih kurang jam 9.00 pagi macam tu lah..aku pun lupa pukul berapa...aku kena suntik dexa (suntikan untuk matangkan peparu bayi)...aku ingatkan kalau dah cukup bulan macam aku ni tak payah dah suntik dexa ni...tapi tu la Meosoleh cakap kalau operate kena suntik gak dexa even dah cukup bulan..memang scary giler sebab kawan baik aku cakap sakit giler kot...sekali aku pun kena jugak memang sakit jugak la.. cucuk kat bont*t. Ahkak redha je la...

Lepas tu..dalam nak dekat jam 10.00 pagi..diorang dah start suruh aku salin baju dan sorong aku atas katil bawak ke operation room..berdebar memang tak ingat la...risau aku masa nak suntik bius tu kan..aku pilih bius separuh..kiranya aku sedar la masa doktor tengah operate. Before tu ada pakar bius tu datang inform pasal bius tu kat aku... masa nurse bawak aku gi tempat nak check BP & heart beat before operate tu...nampak la ada sorang tunggu aku kat situ siap pakai mask...dengan baju bilik operation tu color biru/hijau, aku pun tak ingat...sekali rupanya suami aku...haha tak cam pulak bila dia dah pakai mask... hensem benau... kahkahkah.

So bila dah masuk operation room tu...pakar bius suruh aku duduk dan bengkokkan badan aku macam udang..sebab dia nak suntik tu kat tulang belakang (kalau tak silap la).. memang sakit jugak tapi takdelah sakit giler. Lepas dah masuk bius tu terus memang rasa kaki aku kebasssss. Kalau dalam movie mesti dah kuar ayat camni; "Arghh I can't feel my leg!!". Gitu lah.. pastu diorang baringkan aku dan suruh aku try gerakkan jari kaki..memang tak dapat gerak langsung la kan... masa tu baru diorang panggil suami aku duduk sebelah (tepi kepala)...so boleh la pegang-pegang tangan bagai...ahhahaha....

Lepas tu diorang masukkan tiub kencing untuk aku...memang tak rasa nyilu langsung... tengah sembang-sembang dengan Meorsoleh, masa tu dia cakap doktor dah mula belah dah perut tu. Haaa....memang tak rasa apa langsung. Sakit pun takde...yelah dah bius kan. Aku pilih Dr. Jeyaletchumi...sebab doktor ni perempuan dan doktor ni baik sangat soft spoken. Aku nampak jugak doktor tu dok tekan-tekan perut aku nak bagi baby keluar..dalam 10 minit macam tu alhamdulillah berjaya keluarkan baby boy aku...jam 11.41 pagi... doktor tu tunjuk kat aku suruh cek betul tak baby boy... lepas diorang balut dengan kain, Meorsoleh pun azankan untuk anak dia tu...terharu aku.. sob sob sob... dah jadi mak ayah dah kitorang ni..


Baby aku lepas tu diorang bawak ke nursery untuk dibersihkan dan semualah.. aku pulak still dalam operation room tu untuk doktor settlekan keluarkan uri, jahit dan bersihkan semua... lama gila sampai aku tertido..Meorsoleh cakap aku sampai berdengkur....haahahahha...penat sangat kut. Total bayaran semua RM7200...termasuklah bayaran untuk baby dan ibu...lain-lain tau bayarannya tu.. Dah pasni layan gambar je lah eh. Hehehe tak larat nak taip panjang-panjangggg.

Anak abah..tido pun dengan abah.. :D

Mami...nak susuuuuuuuuuu...


Budak masyam hensem ni diberi nama Meor Muizzuddin...just call him Muiz! :D
Semoga membesar jadi anak yang soleh ya. Aminnn....








No comments:

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...