Saturday, April 2, 2016

Dua-dua belah pihak


Banyak kes pasal sekolah yang dah jadi viral sekarang. Takut pulak aku baca. Tapi tu lah kalau something terjadi, siasatlah kedua-dua belah pihak.. Tak boleh baca kisah sebelah pihak je terus kita sokong. Sebab diorang takkan cerita kesalahan diorang punya. Mesti akan cerita salah orang lain. So bahaya untuk kita percaya 100% dengan apa yang kita baca tanpa usul periksa, takut membawa kepada fitnah...huhuhuhu

Dulu arwah abah aku pernah cerita, masa dia buat kelas tambahan untuk satu kelas (sekolah rendah)..ada sorang pelajar lelaki ni, kita namakan dia Ali (bukan nama sebenar), tak nak duduk diam. Kerusi yang dia duduk tu dari 4 kaki, dia sengetkan jadi 2 kaki je tampung. Abah aku tegur la dia kata duduk elok-elok jangan sengetkan kerusi tu takut jatuh. Tapi dia buat derkkkk je, last-last betul terjatuh dan ada la tergores sikitttt.. Abah aku terus suruh dia balik, geram sebab tak dengar cakap. Dalam 10 minit macam tu, Ali tu datang dengan bapak dia. Bapak dia terus sound abah aku. Dia kata "Kenapa cikgu pukul anak saya?". Abah aku terkejut lah bila masa pulak dia pukul si Ali nih. Bapak Ali tu tak percaya abah aku dan mati-mati memang dia ingat abah aku yang pukul anak dia sebab Ali yang cakap macam tu. Lepas tu, abah aku suruh bapak Ali tanya dekat satu kelas sebab diorang saksi kejadian kan. Lepas kebenaran dah terbongkar, terbukti abah aku tak bersalah, Ali yang salah sebab tak dengar cakap. Terus je bapak dia blah begitu saje. Tau pun malu. 

Sepanjang 3 tahun lebih aku keje ni..dah bermacam-macam kes aku pernah dengar...tapi tu lah, jangan mudah melatah. Siasat dulu gunakan akal bukannya gunakan emosi. 





1 comment:

Ninie said...

macam2 skarang ni. kalo zaman dulu2...kita takut nk ckp kt mak ayah sbb nati mak ayah marah balik kt kiter...hihi. Tp budak tu kiranya bdk dulu2 juga tu. Kira nakal benar dh tu menipu.

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...