Tuesday, April 14, 2015

Sembang-sembang


Haritu Meorsoleh cuti lama hampir sebulan jugak sebelum nak tunggu dapat posting mana. Alhamdulillah sekarang beliau dah dapat posting di sini jugak :) Walaupun beliau tak berapa berkenan sebab katanya nak kerja office hour, tapi tak dapek nak buat macam mana kan. Hehe keje la dulu 6 bulan ke pastu baru mintak tuko yeee..tapi dalam daerah jugak tau boleh ke? Muahaha.

Ni aku nak cerita kat sini dua cerita yang buat aku stress. Stress jugak la aku haritu menjawab pertanyaan orang.
Orang tu: Suami posting mane?
Aku: Belum tau lagi, bulan 4 ni rasanya (masa ni bulan 3)
Orang tu: Sekali dapat posting seberang laut, padan muka. Eh jahat lak aku.
Aku: .........................

Aku macam brrr...ko apehal nak mendoakan laki aku dapat keje tempat jauh dari aku? Aku dah la tengah risau, duk fikir jugak macam mana kalau laki aku posting jauh dari tempat tinggal aku...agak susah la jugak kan. Ni pompuan ni menambahkan lagi ke-stress-an aku... mulut memang puaka takde tapis punye. Aku memang perati je perangai dia ni kan.

Kau kalau takde mende baik yang nak diucapkan, baik ko diam je. Aku tak sakit hati, ko pun tak dapat dosa sakitkan hati orang.

Pulak tu kes kedua pulak dengan orang yang sama. Dia cakap nama panggilan aku ni maksudnya ba** dalam bahasa bangsa lain (tak nak mention-kan). Lepas dia bagitau aku, pastu cakap dia pun tak pasti sebenarnya dan suruh aku google.

Well, hello? Sape yang membawa cerita tu sebenarnya? Yang ko bagitau aku menda yang ko sendiri tak sure, tak pasti dan tak yakin betul atau tidak tu, kenapa? Patutnya ko la google kan dulu, confirmkan sendiri betul ke maklumat yang ko keluarkan dari jari kau tu untuk taip msg dan send msg dekat aku. Ni dia yang cerita, kita pulak yang nak confirmkan. Lagi satu kalau ko di tempat aku, tetiba orang reply msg ko bagitau maksud nama ko sebenarnya 'takde otak' (contoh), mesti ko hangin kan? Pulak tu ko sendiri tak dapat nak sahkan maksud tu betul ke tak.

Sekali bila di-google, ternyata apa yang dia cakap tu salah. Tu la, len kali jangan main cakap je. Sekarang ni maklumat semua kat hujung jari, nak cari senang je. Tolong jangan malas boleh tak?
Lepas aku dah confirm-kan yang dia salah, memang dia kena fire balik la dengan aku. Padan muka.

Bukan semua orang suka dekat kita dan kita pun bukan suka semua orang kan?
Aku harap kakak tu insaf.


No comments:

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...