Friday, March 8, 2013

Pengadil


Rabu haritu aku kena tolong hantar student bola jaring pergi kat sekolah lain sebab ada tournament bawah 15 tahun.. Sekali bila dah sampai kat sekolah tu (dengan berbaju kurung), tuan rumah cakap setiap sekolah kena ada wakil untuk jadi pengadil.. kalau tak, student sekolah yang takda pengadil tu tak boleh main.. aku dengan kawan-kawan gelabah ayam laa sebab mana reti nak jadi pengadil bola jaring nih.. kalau main tu reti la sikit-sikit..tu pun dah lupa.

Tapi nak buek camne kan? Takkan nak tarik diri kot.. terpaksa la aku offer diri aku yang serba tak tahu ni untuk jadi pengadil.. Terus berdesup balik rumah salin baju sukan. Aku dah cakap dah dekat pengadil2 lain yang aku ni memang zero! Serius tak tau bila nak blow whistle segala tuuuu... so aku bedal je lah...mana aku rasa salah, aku preeeeeeeeeeeett je la kan... tu dia..

Lepas tu, aku jadi pengadil untuk satu sekolah 'pandai' ni... sekolah paling pandai la kot kat daerah aku tu... (haaa mesti korang dah boleh teka..) Masa tu sekolah pandai ni lawan dengan sekolah lama yang aku mengajar tu..  Disebabkan aku ni first time jadi pengadil.. aku lambat la detect kesalahan2 yang player ni buat.. dah la laju kan. Ada yang aku tak sompek nak preeeeett tiba-tiba dah gol. Mende first time buat kan, mesti la tak perfect..

Dan kepengadilan aku tu menimbulkan ketidakpuasan hati cikgu sekolah pandai tu.. dia memang bengang kot dengan aku masa tu..aku dah serba salah lah kan. Nak adil kan betul2, aku tak reti. Aku terpaksa buat ala kadar mana yang aku sempat tengok kesalahan player tu je.. Cikgu sekolah pandai tu dah membebel-bebel dah kat belakang aku.. 

"Woii pengadil, blow lahhhhh".
"Woii pengadil tak nampak ke contact tuuuu??? Blow aahhhh".
"Woii pengadil bodohhhhhhhhhhhhh!"

Tahniah la untuk cikgu tu sebab jadi orang pertama yang cakap aku bodoh.
Bernanah jugak la telinga aku masa tu..tapi aku buat tak tau je. Sejak jadi cikgu ni aku dah belajar skill pekakkan telinga. Yelahh tau lah student sekarang macam mana kan? Even cakap slow-slow pun still boleh dengar dia mengata kita..so dari situ aku belajar pekakkan telinga. Berguna jugak skill ni untuk time-time aku kena maki ni kan. Haha

Tapi serius laa. Aku rasa cikgu tu yang bodoh. Sebab pertama, dia tak profesional. Kalau bengang dengan aku sekali pun, perlu ke cakap aku bodoh depan anak-anak murid dia? Nampak tak sekarang dia tengah ajar anak murid dia macam mana untuk lepaskan kemarahan. Kau yang bodoh sebab ajar anak murid kau jadi biadap macam kau. Sebab kedua, dia kena faham yang aku ni first time jadi pengadil. Bidan terjun. Takda pengalaman langsung. Zero. Buat letih je marah orang yang totally takde pengalaman macam aku. Kalau kau hebat sangat, kenapa tak kau je jadi pengadil? Tak volunteer pulak kan? Dannn ketiga sebab memang kau bodoh pun. Bodoh abadi. 

Sekian, terima kasih. Lepas ni mesti kita jumpa lagi kan?
Daerah ni kecik je :) 






7 comments:

~Ati_Hime~ said...

Sedapnye mulut cikgu pandai tu yek kate anak org bodoh..tahniahla pd cikgu skolah pandai tu anda telah jadi bahan utk dibelog..kihkihkih..

♥ p a a n i ♥ said...

~Ati_Hime~:
Tu la sesuki hati dier je kan nak kate sy bodoh...hahaha..kan dah jadi bahan blog...kahkah..eh nk link blog.hilang laaa.. lama tak singgah blog youuu Huhuhu

timm_bill said...

sabau ya cikgu..

Certain somebody said...

Kelmarin borak2 ngn member, sembang pasal nnti mesti kene marah time keje.
Die suggest nnti just angguk2, sambil tu cakap, "ye ye ye saya memang bodoh. Kalo awak pandai sgt awak pegi la buat sendiri".
Haha. Annoying gile kan kalau wat cmtu? So bleh la awak buat cmtu nnti hahahahaha
Btw tuan rumah tu pon satu jugak. Xckp awal2 ke? Kalau sy mmg balik je. Maen pon kalah gak. Menang bukan leh wat jd sara hidup. Baik study hahahahaha *nerd*

niedaida said...

paannniiiiiiiiiii hehehe *tbe2

~Ati_Hime~ said...

ala dik..akak dah x blogging buat sementara waktu..dr bulan 8 hr tu..nak rebalance hidup yg lintang pukang nih..hihihihi

Nasuha said...

Apa mknn kegemaran awk? Jom join segmen nib http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html :D

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...