Wednesday, December 5, 2012

Buli


Harini aku terbaca artikel pasal buli. Ni bukan buli fizikal. Tapi more to buli mental atau jiwa. Sebenarnya artikel tu pasal satu group penyanyi, yang buli ahli kumpulan dia yang lain. Diorang bukan buli bertumbuk bertampar tarik rambut ke hape..tapi..........diorang macam pinggirkan dia. Macam biar dia sorang-sorang. Padahal kumpulan ni, buat show sama-sama, menyanyi sama-sama, tapi boleh eh pinggirkan yang sorang tu. Ada satu video tu, diorang duduk ramai-ramai dekat satu meja, semua bergelak ketawa, tapi dia sorang je diam plus muram. Yang lain tak layan dia pun. Masa dia mintak hulurkan makanan, diorang buat-buat tak dengar.. Haih sedih pulak aku tengok. Tak tau la betul ke tak gosip buli tu kan. Tapi still aku rasa tak best, rasa geram bagi pihak dia. 

Sebab aku pun penah kena buli macam tu masa tingkatan 1. Aku tak pernah pulak citer kat sapa-sapa pasal ni tapi bila teringat memang sedih gila. Kena ignore dengan 'kawan baik'. Sembang ramai-ramai tapi takde orang nak dengar ape kau cakap. Forever alone. Haih. Aku nak cerita habis detail sebenarnya tapi cerita tu sangat memalukan dan menyedihkan aku. So better i keep it myself.. 

Tapi daripada kejadian tu la, baru aku sedar yang diorang sebenarnye bukan sahabat yang baik. So aku dengan langkah drastiknya undur diri. Slow-slow aku jauhkan diri dari diorang.. Sedih jugak la takde kawan masa tu tapi lagi better dari kau kawan dengan orang yang setiap hari mengata, memperli kau face to face. Lagi tak sanggup kan. Jadi aku sorang-sorang je la pegi mane2 pun sampai la one day aku kawan baik dengan orang lain yang lagi better dari diorang. 

Salah sorang dari 'kawan baik' aku tu, bila naik tingkatan 4, masuk sekolah yang sama dengan aku lagi. Dem! Aku boleh kira baik la jugak dengan dia kt tepeng, tapi takdelah rapat sangat. Just bila teringat apa yang dia penah buat kat aku, rasa macam hati kena hiris-hiris. Sakit. Entahlah maybe dia pun dah lupa apa yang dia dengan roomate dia penah buat kat aku dulu tapi sampai sekarang aku stilll ingat. Yes, i'll forgive but i'll never forget...





3 comments:

SoCalledWada' said...

aku pun ad experience cm tu jugak byk kali kot...huhuuh

Qu azniza ;) said...

hm...xbaik la buli membuli ni.

niedaida said...


seingat nieda ade jugak kene,but nieda balas balik hahahah.akhirnye masing2 xkawan hahah

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...