Saturday, November 5, 2011

Braces



Gigi aku memang tak cantik. Seriously. Ada satu tu degil terkeluar. Geram aku. Rasa macam nak cabut satu gigi lain sebelah dia, then sumbat yang terkeluar tu masuk dalam. Haaa..macam la aku power sangatkan. Kadang-kadang jeleshhhh tengok gigi orang lain cantek je tersusun, yang aku ni nak tangkap gambar pun kena cover2 gigi tu jangan bagi nampak sangat.

So, semalam after blogwalking, terbaca kat blog kawan aku yang dia dah start pakai braces! Yeah, i really want to, tapi dengan sekarang aku still tak bekerja, so no money, no braces lah kan. Maka, aku pun tanya details2 pasal braces ni dari dia and here she replied; 

Pasal ko tanya braces tu, aku buat kat kajang,,
tu paling murah rm3k.
 
skang kebayakkan klinik 4.5k yg pakar la..
aku pakai setahun setengah kot..
bape lama pakai tu sbnrnye ikot gigi kite gak.. huhuuu..
 
 
braces banyak jenis.. yang metal mcm aku yang banyak2 kaler. ade jenis damon, tak de kaler. tp leh cpt kan process n kurang jumpe doktor...tapi sbnrnye metal ni pn bagus jugak,cpt gak process die. cuma tiap bulan kene jumpe doktor la..
 
skang paling murah adalah metal, damon mahal lagi lagi. pastu de jenis lingual (yang pasang belakang), invisalign (invisible), ceramic ( ni yang macam metal tapi mmg jenis x nampak besi tu sbb kaler jernih).
 
ko nak buat gak ke?
kalo ko nk, akuleh rekemen kn la area kl/ selangor yang ok. hehhee


Hehe. tapi seperti biasa, aku just tanya je, belum ada duit lagi nak pakai braces nihhh. Tapi anyone who reading this, kalau ada pengalaman pasal braces, or tau harga untuk the invisalign, ceramic braces tu boleh tak  share kat aku? Seriously aku nak tau. And thank u in advance! ;)



BRACEFACE!! :D 
I like!



Esok raya kan? Mesti ramai dah balik kampung. My mum plan nak buat cake, daging masak dendeng dengan nasi impit kuah kacang. Daging masak dendeng tu off coz aku yang kena masakkan. Heee. But this raya, it is just the three of us; my mum, my sis and i. Sunyi jugak lah rasanya but nevermind, internet kan ada? :D Hopefully.


And lastly,

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
UNTUK SEMUA!!!





25 comments:

Fathiah Farid said...

aku pun nk pakai!!terlebih gigi + space gusi kurang buatkan gigi ak bersepah!! tp insyaAllah dah keje t baru plan nk pakai =D

sleeping_maniac90 said...

kat u ak leh wat braces free..
tp tuh kalo jdik sbjek research la hahaha..
selmt hr rya aidil adha hehehe

ILA HonEyBuNNy said...

ila xtahu sangat la pasal neh..tapi ramai ja ila tgk pakai braces neh....;-)

salam aidiladha....;-)

tu la..blog pn sunyi ja skrg..ehheheh

ekabukanmakcikkau. said...

ada org cantik kan pakai braces , kau mesti cantik kalau pakai hhahha

k h a y said...

takde pengalaman pakai braces. tp ada doktor gigi ckp kt aku, tunggu dah ada duit baru pakai. as for now, xpyh fikir2 lagi. huhuhu

@naBest said...

makin lambat buat, makin lama kena pakai braces tu. kawan ai umur 25 baru nak buat, skang dh 3 tahun, tak bukak2 lg. huhuhu

farot said...

dulu ade jgk niat nk pakai tp.....

http://www.imamudasyraf.com/v1/?p=386


^_^ sekadar berkongsi

ctk said...

sme la kite...gg ct pon xcntik gk..jeles..huhuhu

*tgk kawan pkai cntik...tp bila pikir2 cm sush je nk mkn nti..hihi

Cik TeN10 said...

gigi ko kira ok la 1 je terkeluar.. gigi aku berterabur trus wehh.. kejap kedepan kejap kebelakang, yg tersepit pn ada.. tp aku suka dgn gigi aku. hihi stakat ni aku langsung tak de rasa nak pakai braces pun.. mmg xde plan nk pakai pun.. heee

maaf atas komen yg tak membina.. huuu

selamat hari raya.. at least ko ade mak and kakak.. aku beraya sorang2 je wehh.. ape pn aku xmsak.. dok sibuk siapkan slide utk presentation ni.. huuu

محمد رازيق said...

hehe.. apepun salam idul adha :)

faRahAdILa said...

aku pnah pakai. kalo ko igt, kt matrik beberapa bln tu aku tgh pakai retainer je. masa aku bwt tu 2003, bukak braces 2005. gigi aku mmg bersepah sbb space x cukup. kos kena byr masa tu bout 3k. the price is depends on condition gigi kita gk. gigi ko ada yg terkeluar ke? seingat aku gigi ko ok aje. hehe

Dhiya Fariza said...

i wanna wear braces too bulan satu tahun depan jadi si gigi besi hehe tapi buat kat sini, sebab murah. malaysia mahal.

Anak Wak Mail said...

tak pernah pakai..macam ngeri je nak pakai..hihi..;P

::FAIZ FARISH:: said...

gigi akupun tak cantik, tp tak terfikir lg nak pakai. hehehe

Hanis MY said...

kawainyaaa...
salam aidiladha...

♥ p a a n i ♥ said...

Fathiah Farid:
hehe same lah aku.maybe after keje la.baru ade duwet.ye dok? :D

sleeping_maniac90:
hahaha xnk aku jd bahan research..kehkehkeh. tp dpt free la.ok what?

ILA HonEyBuNNy:
selamat hari raye jugee..tp now ramai dh pakat updet blog :D

ekabukanmakcikkau.:
masalahnye aku tak cantikkkk! hahaha. tp bukan sbb nak cantik, just nak bg selesa n xsegan dgn org. (eh?)

k h a y :
betul tu khayyy..now xdop pitihhhhh..:( hahaha

@naBest:
tp gigi ai tak teruk sgt kn? huhuhu. maybe bwh 3thun kot, eh pepandai je teka sendiri :P

farot:
thanks dear for the link :)

ctk:
aah..haha..entah kawan akak ni ckp sakittt..die smpai kne makan bubur nasi minggu pertama tu.

Cik TeN10:
ayoooo.. takpe xpee. ni final year ko kan? bile lg nk enjoy beraya kt tmpt org? hihi next year beraya kt msia okayhhh??!! :D

محمد رازيق :
salam aidiladha jugaa :)

faRahAdILa:
eh ko penah pakai ke yanggg?? kenape aku xingattt..pandai ko sorok ehh...hehehe ade. mesti ko xperasannn. kalo aku gelak besar ko nampak la gigi sebatang tu terkeluar.

Dhiya Fariza:
kat sane murah keee?? brape kosnye dikk? :D

Anak Wak Mail:
ngeri ke? hehe..untuk kesihatan xpe kot ngeri..kehkeh..

::FAIZ FARISH::
aku pun xpasti lg nk pakai ke tak..hahaha..kne pikir dulu. duit pun takde.

Hanis MY:
salam aidiladha kak hanisss :)

Dalila Hamid said...

salam aidiladha...

♥ p a a n i ♥ said...

Dalila Hamid:
Salam aidiladha tooo :D

aimie amalina said...

kikiki
alolo comei dgn ber braces kan =]
nnti kumpui duet
wat braces ye =]

salam aidil adha =]

♥ p a a n i ♥ said...

aimie amalina:
hehehe baiklah! kumpul duit dulu..hehe

salam aidiladha too.

Anonymous said...

salam. nak tanya, buat dekat bangi tu klinik mane ? tlg bagi alamat boleh ? sbb sy nak buat area bangi or kajang. terima kasih :)

♥ p a a n i ♥ said...

wslm..cuba awak kontek kwn sy kat blog ni.. dia la yang buat kt area kajang tu :) ni linknya:

http://cik-ejaa.blogspot.com/

ejaa said...

woww.. aku tuhh,hahaha!

jom pakai braces ramai2.
bessttt hahaa:p (promot)

aqish ツ said...

salam :) balqis amik doodle braces ni boleh tak ? omeyy ahh . nanti balqis credit kat blog ni :)

Winner said...

Actually braces make you all look like a REAL teenager . I have my braces in the past 2 year ago , and people are saying that I looks cute but when I took it off my fren cant really recognise me :( . Here is some informative dental blog for you http://www.dentistskl.com , hope you enjoy your braces :D

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...