Tuesday, October 4, 2011

Sendiri Bikin Font.

Poyo tak kalau letak name font ni florafaunafont?
*hey sukati aku la*
Font di atas ni adelah direka oleh aku masa aku tingkatan 1 (kalau tak silap aku laa). Zaman tu adelah zaman aku mereka cipta tulisan-tulisan sebab cikgu banyak bagi kerja kursus. Sikit-sikit kena buat folio, sikit-sikit kena buat buku skrap. Kalau lagi kejam tu, siap suruh tulis 100% dengan tangan. Tak boleh type and print alasannya? Takut student copy paste lepas berjaya meng-google. Hoho. Tapi kalau tulis tangan pun same copy  google jugakk.. Hehe. 

So kulit muka depan tu haruslah buat sendiri. Terkangkang reka tulisan apa yang sesuai. Agak-agak kalau dah tak gheti sangat tu, terus suruh arwah abah aku buat sebab beliau ni memang kreatif orangnye. Tulisan tu ade beso ade kecik. Cantik betul. Tulisan tangan beliau memang kemas tersusun terletak cantik je. Kalau nak bandingkan dengan akuuu, jangan laaa.. buat malu je. Aku time rajin je tulisan cantik. Time malas je, cakar ayam lagi cantik dr tulisan aku. Kalo salin nota then tertido, memang jahanam terus tulisan tu.

Lagi satu kalau isi borang ape-ape jela kan, mesti nak tulis huruf beso semua kan? Haa..kalau huruf beso semua memang tulisan aku ke laut. Tak cantik langsungg. Kalau tulisan huruf kecik2 tu okaylah sikit.

Tapi dalam banyak2 tulisan yang aku reka (banyak kee??? Ptuihhh), aku paling suka yang atas tu la. Sebab ada elemen kayu-kayu, bunga campur dengan elemen ulat bulu. Motif guna ulat bulu? Sebab nak bentuk lengkung tu susah hokeyyy..so ulat bulu je padan untuk part melengkung tu. Tapi ulat bulu ituuu menyebabkan sorang member aku ni geli tengok tulisan ni. Burrrr -.-

Ok. Itu saje updet utk kali ini! C u next time!


13 comments:

bighagenjo said...

haha, kiut nye font, rasa nak buat umpan mancingg je.

Teha Nur Fateha said...

comella paani.ko ni kne tukar profesion ni paani.hehehe...

♥ p a a n i ♥ said...

bighagenjo:
haha kreatif idea kamu tuu

Teha Nur Fateha:
tu laa.aku xnk jd cikgu boleh tak? haha tak pun jd cikgu seni. eceh.

Hanis MY said...

comelnyaaa...sgt2 kreatif!

Dhiya Fariza said...

cantik :) stress bila time sekolah kne salin tulis bagai.

aleen aiden said...

keh3,yup2.mase tgkatan 3 dlu banyak kne buat folio.utk sub jek geografilah,sejarah lah,subjek ape tah lagi.hu3

~SukEMakAn~ said...

haha
samela kite
hurop besar mmg jahanam lingkop abes
burok beno
^^

budak penjara said...

haha npe x reka tulisan yg macam pokok pisang ke..

ctk said...

kamu ni sangat2 kreatif lorh...boley cipta font baru lak tu..mesti rmai bertapa ngan kamu..hahah

♥ p a a n i ♥ said...

Hanis MY:
thanks kak hanis!

Dhiya Fariza:
haaha betul. lagi2 nota sejarah -.-
bukak buku je terus pengsan.

aleen aiden:
hahaha keje kursus sy penah dpt pangkah besauuuu (X) atasnye sebijikkkkk.(salah kupas isi)

~SukEMakAn~:
kan? tak paham cmne org laen yg boleh tulis huruf besau semua dgn normalnya! haha

budak penjara:
alamak. belum terpikir lg nk buat bentuk pisang. hahaha. later iA.

ctk:
sikit2 je kreatif..hehe..org laen lg lahhh kreatif siap boleh jual doodle segala.

Cik TeN10 said...

haha.. comel gile !! aku dulu tulisan jenis berubah-ubah.. dlm buku nota aku tu mcm2 tulisan ada.. ikut mood aku lah.. sat serong sat tegak sat bulat sat leper.. mcm2 ada ! haha

wehh ko jadi cikgu pendidikan seni la wehh.. tgn aku pn dh lama tak men water color.. aku suka lukis pemandangan !! terasa rindu plak zaman skolah dlu..

Hanis MY said...

P/s:suhu skrg dlm17 gitu an Akan turun lg wuwuwu...

♥ p a a n i ♥ said...

Cik TeN10:
hahhaha btul betul..tulisan aku pun ikut mood.kalo mood hepi lawa la tulisan tu..kalo mood cm haremmm...abisss tulisan pun cm ikhlas tak ikhlas je tulis...hahhahahaha. weh ko minat melukis gkkk ke??

Hanis MY:
wahhh best gile suhu rendah gileeeee!!! teringinn!!

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...