Sunday, August 22, 2010

Manggis





Ohh...hari ni tiba2 ade mood nak updet. Sebab semalam sangat hepi dapat makan manggis. Semua buah lain dah merasa tinggal manggis je..at last, dapat jugak..Alhamdulillah.. :)

Sebut pasal buah manggis ni kan.. masa aku sekolah rakyat petang2 dulu, ade ustaz aku name die ustaz kassim. Beliau penah la cerita perbezaan antara buah manggis dan buah langsat. Beliau cakap, buah manggis ni walaupun kulit dia hitam, tapi isi dia jujur.. Nak tau sebab apa dia jujur? Cuba tengok gambar kt bawah ni..




Amik dari sini.

Belakang buah manggis tu kan ade keruping itam tu, cuba bilang ade berapa? ada 6 kan? Lepas tu, bila kita belah buah manggis tu, isi dalam dia mesti ada 6 jugak. Tak penah kurang atau lebih.. Kiranya buah ni jujur la sebab kt luar kulit die bagitau isi dalam ade 6, bila bukak kulit tu, memang betul ada 6 isi.


Berbanding dengan buah langsat. Ustaz aku cakap, walaupun dia kulit cerahhhh tapi dalam xsemestinya isinya elok. Macam manusia jugak, walaupun dia sehitam mana, tak semestinya hati dia pun hitam.. and sesetengah orang yang cantik, lawa, putih dari segi rupa tak semestinya hati dia pun baek. :) Tapi kalau dia baek, rupa pulak cantik, tu kira bonus lah. Bersyukur la dia..heeehee


Okay, sekian tazkirah untuk hari ini. ;)








20 comments:

ain_dira said...

saya suke tazkirah tu ya ustazah..=D

faRahAdILa said...

ehe.. suka tazkirah ko

~SukEMakAn~ said...

lapar manggis plak!
hehe~

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. nak jadi manggis la klu camni.. hihi =P

nampaknya saya kena berjemur bagi hitam kulit ni supaya nampak macam manggis.. =p

Aidy Shahiezad said...

yeah...
org yg hitam dan gelap secara luarannya tak bererti hitan dan gelap dalamannya gak... i like... hehehe...

my latest entry:
http://aidyshahiezad.blogspot.com/2010/08/abstrak-sebuah-susunan-kata.html

alexandria said...

best..like this post:)

aWaLLiWauDDin said...

wah.. berminat la sy dgn tazkirah ustazah Paani.. hehehe.. mudah difahami n boleh digunakan untuk dismpaikan kat org len... besar saham pahala ko ni... congrates! hehehe

zella y said...

i like manggis hheheheh

Amni said...

nice nice nice entri.. suk2! nak pinjam yer share kat kawan2.. hehe...

k h a y said...

wahhh

bagus hang naa.. lan2 pose ni bg tazkirah. hehe

♥ p a A n i ♥ said...

ain: hehehe tengkiu lalink

♥ p a A n i ♥ said...

farahadila: hehehe suke ke? simple je

♥ p a A n i ♥ said...

sukemakan: jom makan manggisss..hehe

♥ p a A n i ♥ said...

asada: hahaha ko putehhh..xyh la jd itamm..

♥ p a A n i ♥ said...

aidy: hehe btul..asalkan hati kte baek..luaran xpenting..

♥ p a A n i ♥ said...

alexandria: thnx 4 reading :)

♥ p a A n i ♥ said...

liwau: ekeke.. aku bkn ustazah :P tengkiu liwauuuu..

♥ p a A n i ♥ said...

zella: manggis best kan? :P

♥ p a A n i ♥ said...

amni: hehhe boleh. share la dgn kwn2 awk.. :P

♥ p a A n i ♥ said...

khay: marilah menuju ke arah kebaikan..cewahh..:)

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...