Monday, August 2, 2010

Budi bahasa




Okay tuan-tuan dan puan-puan. Hari ni aku nak merepek sikit pasal budi bahasa ye. Maka, sila lah tadah telinga anda semua. Jangan coba-coba tak mau bace ini entry.

Kelmarin, aku telah merayap ke KeyEll. Aku n 2orang kawan aku jalan bertiga. Kira macam teragak 'menguasai' laluan tu. Masa tu, aku xsedar ada seorang pakcik (tak boleh bagitau bangsa apa, rahsia) jalan betul-betul belakang aku sebab masa tu aku seronok bersembang sampai tak perasan orang kiri kanan depan belakang.

So, agak nak sampai ke destinasi tu, sekali pakcik tu sergah aku;


"HUH....!!!"


Aku pun muskil and pandang belakang. Ohh.. rupa-rupanya dia nak lalu. So, aku bagi la laluan and dia jalan laju-laju dengan muka yang masam.

Ni lah budaya yang sangat tak baik untuk generasi kita ni. Kalau ye pun aku dh konker jalan tu, tak boleh ke tegur aku baik-baik? At least cakap la camni;


"Tumpang lalu..."


Aku pun tak pekak, boleh je aku dengar pe dia cakap and terus aku bagi laluan. Ape ingat aku ganster nak sengaja-sengaja hadang jalan orang?




Amik dari sini.


Ini tidak.

Maen sergah je gitu. Pakcik, pakcik. Yang tua dihormati, yang muda disayangi. Pakcik tak sayang saye kah selaku generasi muda ni? walawehh aku bermadah pulak.

Haih. kalo pakcik tu cakap baik-baik, aku pun dengan senang hati n gembiranya boleh bagi laluan kat dia. Ni dia sergah je, aku jadi bengang and die pun jadi bengang. Kan ini boleh mendatangkan marah??? Eh lupa, mane boleh marah, nanti kena jual.



****************************



Sama jugak haritu, masa aku naik kereta api nak ke kuala kangsar dari tanjung malim.

Sampai kt ipoh, ade students yang baya-baya aku jugak lah naik ramai-ramai and salah seorang dari diorang dapat seat sebelah aku. Seat dia sebelah tingkap, aku pulak sebelah laluan, so dia kena mintak aku bangun la dulu kan kalo die nak masuk ke seat dia. Tapi fine la, aku dah tau seat dia tepi aku, so aku pun bangun la tanpa di suruh.

And dia terus je duduk tanpa cakap thanks ke ape. Aku bukannye nak orang appreciate sangat menda yang aku buat. At least kita jaga la tingkah laku kita, budi bahasa kita. Hormat sikit orang lain yang dh bersusah payah bangun nak bagi kau duduk. Kalo aku xnak bangun cemana??? lompat kijang la ko kt situ.

Then, sekali brader kereta api yang kutip2 tiket tu cakap die and the gang dia salah seat. HAHAHHAHA aku rase nak gelak kaw kaw je masa tu. Padan muka. Tu la sombong sangat. Sekali salah seat. Menyusahkan aku pulak kena bangun lagi sekali nak bagi mangkuk tu keluar dari seat dia. And seperti yang dijangkakan; there was no "THANK YOU". Cis, bedebus punya pompuan.


Amik dari sini.


Marilah menyahut seruan KEMENTERIAN KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN WARISAN.
"Budi bahasa budaya kita"


12 comments:

zella y said...

hurm..mmg annoying sgt jmp org2 mcm ni...

♥ p a A n i ♥ said...

zella:

tau xpa!! mmg sgt annoying.. geramm..

k h a y said...

lesing je wey.

hahaha

Firol said...

penat siti nurhaliza nyanyi lagu budi bahasa

♥ p a A n i ♥ said...

khay:

hahaha..takot kena saman lak lesing generasi tua.. :P

♥ p a A n i ♥ said...

firol:

maybe lagu tu xsmpai masuk dlm jiwa rakyat semua... hehe... kena didik dr kecik..

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. kamOo selalu tak ucap thanks kat org? hurmm..

takpe la.. mybe dia belum biasa lagi..

tang pakcik tu, mybe dia mmg nak cepat time tu. tambah lak mikir masalah anak2 dia. tu yg camtu kot.. nape tak kata sorry kat pakcik tu? =)

♥ p a A n i ♥ said...

asada:

hehe..dah say sorry, tp die berlalu dengan muke yg masam.. so nk wt gane.. haha

hana devushka said...

uuhh..pak cik, pak cik..saya la plak nak tumpang lalu..hik3~

Aidy Shahiezad said...

jalan kay ell tak bagitau pun... hurm... :(
salam ramadhan al-mubarak.. :)

visit my latest entry:
http://aidyshahiezad.blogspot.com/2010/08/dah-puase-rupanya-weyh.html

♥ p a A n i ♥ said...

hana/asma:

hahhaha.. bilenye ko nk tmpang lalu ni.. haha

♥ p a A n i ♥ said...

aidy:

ekekke. ok later gtau kalo g lagi :D
salam ramadhan juge~~

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...