Sunday, July 5, 2009

Entry untuk Opah

Salam n hye all.



Bangun pagi tadi, dapat mesej yg mengejutkan dari poyu. Banyak miss call tapi langsung tak sedar. Mesej dari poyu;

'Pah dah meninggal...' (mak kepada ayahku, Mr Padil)

Innalillah wa inna lillahi rojiun.



After nazak dalam beberapa hari, akhirnya Pah pegi jugak dengan tenang. Dalam waktu tidur. Pah meninggal waktu tengah tidur. Lebih kurang pukul 3,4 pagi.

Mrs Padil yang sedar. Beliau terjaga dan pegang tangan Pah tapi rasa dah sejuk dan keras. T__T

Last week Pah demam.

Mulut ngan mata Pah bengkak2. Tangan Pah terketar2. So, aku, Poyu dan Mrs Padil bawak Pah pegi klinik sebab Mr Padil takda kt Gerik masa tu. Kami angkat Pah masuk dalam kereta. Pah jerit. Sebab badan dia sakit kami pegang. Maaf Pah...

Sampai klinik, Pah kena inject kat buntut.



Bila dah sampai umah, demam Pah mule kebah. Aku sempat lagi cakap dekat Pah;

"Waaa...bibir Pah bengkak nampak macam remaja ah.. lawaaaaa."

Pah jawab; "Ha ah ye. Merah bibir Pah ni macam muda2." (ayat last Pah untuk aku.. sobsob)



Bila tengok Pah dah okay, kami pun balik umah, sebab ada makcik aku jaga dia. Before kami balik, Pah suruh tidur situ. Kami balik jugak sebab ada byk kerja tak setel lagi. Mrs Padil cakap kat aku beliau terkilan tak dapat tunaikan permintaan Pah tu sebab kami tak tau pulak tu la permintaan terakhir dia untuk kami.



Beberapa ari lepas tu, Pah start nazak. Pah dah tak boleh nak bercakap. Doktor cakap usus dalam perut Pah dah pecah.

"Ni je perubatan maksimum yang kami boleh sediakan, kalau hantar pegi hospital Ipoh pun, tahap ubat maksimum macam ni jugak yang diorang boleh bagi.. boleh tinggal dekat wad atau bawak pulang. Dan jangan lupa, bagitau sume sedara-sedara jauh..."

Macam tu la lebih kurang doktor cakap. Pah dah takde harapan...



And arini, 5 Julai 2009, jam 3-4 am, Pah menghembuskan nafasnya yang terakhir dalam tidur sewaktu usianya 81 tahun. Time kaseh Pah, sebab melahirkan abah untuk Ani. Ani doakan roh Pah tenang dan berada di kalangan orang-orang yang beriman...

aminn...

Al-Fatihah.

Note: Nk tulis entry ni sedih tau x... terketar2 tangan ni. Aku tak leh balik nak jenguk jenazah Pah buat kali terakhir...





12 comments:

ifbt1 said...

insyaALLAH..smoga ditempatkan di kalangan hamba2 ALLAH SWT yg solehah..

Nurul said...

salam
paani, slam takziah tuk family paani.
semoga roh nenek poni ditempattkan di kalangan org2 beriman, amin~!!

ain_dira said...

takziah to whole ur family... stp yg hidup pasti kembali kepada-Nya..

banyakkan baca yassin n doakan opah kamu...=)

Aidy Shahiezad said...

al-fatihah untuk opah paani..
salam takziah untuk family paani...
semoga ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman... amin...

p a n y said...

dear intan, bolat, ain and aidy:

thanks ye kawan2.. sama2 kita doakan eh. amin..

Fatt said...

al fatihah utk arwah opah ko..
harap bersabar ek...

kina said...

semoga ditempatkan dikalangan hambanya yang beriman..jgn lupa doakan arwah dan sedekakhkan al-fatihah

p a n y said...

dear fatt and kina;

terime kaseh kawan2 sebab tolong doakan. semoga doa kalian dimakbulkan.. aminn...

khaL_eLLa said...

farhani... takzaih untuk seluruh family kao...
bersabar la ye..
aku pon sedih jugak bace entry ko ni... T_T

Firol said...
This comment has been removed by the author.
Firol said...

Takziah...AL-Fatihah...

yang hidup mesti bertemu mati...

Bila MAUT dicipta dan ditunjukkan pada Malaikat pengsan kesemuanya 1000tahun

p a n y said...

dear khal and firol;

ya. tengah bersabar T__T huhu. im okay now. thanks frens. yup.. setiap yg idup msti akan mati..

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...