Sunday, June 21, 2009

Ani, ' why ' tu apa?

Salam n hye all.

Mula-mula nak cakap. SELAMAT HARI BAPA untuk bapaku, Mr. Padil. Hehe. beliau takde kat umah sekarang. Pegi Alor Staq, ade kije. Buleyh la pakaiii lame-lame tenet ni. yahoooooooo. hehe. jangan marah ekk abah.. an-an-an. Sapa yang nak tengok blog beliau, klik sini.

Abah, time kaseh sebab sudi jadi abah ani (hikhik malu la nak cakap). Abah la lelaki pertama yang ani kenal. cewahh. ye la. lahir-lahir je, nampak abah dulu. Doktor tu laen cerita lah. (hehe segan lagi). Ani ingat sume yang abah pesan, ceramah, pepatah, peribahase yang abah gune, sume ani ingat. Tapi ani ni slalu lupe je. ani kan lurus sikit. slalu pecaya je pe orang cakap..T__T Okei, pasni akan lebih berhati-hati. Kalo nak pegi mandi sungai, tapi takde orang nak jaga rumah, mak pegi kedai, ani takkan tulis dan tampal surat macam ni lagi dah; 'Ani gi mandi sungai, kunci letak dalam kasut abah...'.Lurus betul diri ini. sob sob sob

Mohd Fadzil Mohd Rusli

Aku ingat lagi waktu kecik-kecik abah selalu tanya;

"Ani, maksud what apa?"

"Ape.."

"Maksud when pulak?"

"Bile.."

"Maksud who?"

"Siape.."

"Maksud why?"

"err...entah"

"Pegi tanya mak, ape maksud why.."
Then, aku pon pegi cari mak tanya ape maksud why.

"Why tu mengapa sayaaang..."

"Ooooo...okei2.."











Esoknya, abah tanya lagi.

"Ani, why tu apa?"

"erk...lupa. semalam da tanya mak.. jap g ani tanya lagi ek.."

Abah diam.








Lusanya pulak, abah tanya lagi..

"Ani, ape maksud why?"

Seriusly aku lupa sangat masa tu.
kenapa la susah nak ingat ape maksud why ni.
Padahal da banyak kali tanya mak.

"Ani lupa.." (takut-takut nak jawab)

Abah marah. Abah amik kertas kosong dengan pensel.
Abah tulis atas kertas tu, why = mengapa.
Pastu abah panggil aku.

"Ani!!! Sini!!"

Aku datang dengan takut-takut.

"Kamu amik kertas ni!! Tulis balik apa yang abah tulis ni 100 kali!!!!"

Aku nangis sebab takut dan menyesal coz tak ingat ape tu why.
Sampai buat abah marah.
Tapi dalam nangis-nangis tu,
kertas tu penuh jugak dengan why = mengapa.
100 tepat aku buwat. Aku bagi kat abah.

"Bagus, bagus, macam ni la anak abah..
sekarang dah ingat dah ape maksud why?"


"Mengapa!"







Sampai sekarang kenangan tu tak boleh nak lupa.
Tu la ajaran seorang bapa kepada anaknye. cewah.
Takkan aku lupakan sampai bila-bila.
Even perkataan why tu nampak mudah dalam idup aku sekarang,
tapi makna tersirat di sebalik why tu aku sorang je yang paham.
Time kaseh abah! Selamat Hari Bapa.
Semoga kesehatan abah bertambah baik dan panjang umor ani doakan.^___^


21 comments:

Nurul said...

wah!! happy father's day~!!\
paani ske cerita ni, why why why, gini upenye cikgu fadhil ajar ank bongsu die. comei2. hahahaha aku boleh byg muke ko time tu. muke ketat menulis why sebanyak 100x. pape, yosh~!! ayah org kedua selepas mak dalam hidup kita. jd sygilah mereka selagi mereka masih ada. wuwuuwuwuw widu malaysia lagi T_T

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

bolat dearie: hehehehe. why bolat. why????? fuhhh. maksud why ni mmg menusuk ke jntungku. T___T

hahahha. aah. muke mmg ketat gile. nages2 pulak tuuu. lap2 hingus lagi. hahahaha. xley nk bygkan. jangannnn!!!!

Farah Adila said...

oh.. so sweeeet!! haha.. why?why? selamat hari bapa jugak kpd pakcik padil.. hehe!!

k h a y said...

hoi mek! why pon ko x ingt ke??? hoh!~ xpe2, budak2 lagi time tuh kan.. hehehe.. =)

kmpem ko ingt mksd itu smpi mati nnt. hehe.. kelaka la! dl mase pak sok suro tulis ayat panjang2 smpi seribu kali ko nanges x??hehe

khaL_eLLa said...

aku pon penah jd mcm ko.. tapi aku part sifir la.. aku tak ingat sifir..haha.. kene tulis byk2 kali.. sbelah ade rotan.. tulis sambil meleleh air mate...wuwuwuwu...T_T.. hahaha..

slamat hari bapa jugak tuk encik padil... hhuhu..

zarf_iera said...

hahahaha..lawak r wei.
ak x pnh lak de kenanagn cmni.
agknye ak mmg bijak dr kecik kot.kahkahkahkah..

slamat ati bapak jugak!!!

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

farah kental: ehhehehe time kaseyyyyyy (gaye alleycat)

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

khay: hahahahaha. aku tak penah kene denda dgn paksok menulis2 ni rasenye.(baek sungguh diri ni) wkakaka. trauma dari kecik kot.trus jd baekk wakakka lagi.

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

khal: hahahaha. ko pon kne gk??? xhapal sifir?? hahah. leh bygkan ko time tu cmne, tulis-tulis smbil nagessssss T___T haha

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

zaf: hahahahaahha. ko memang bijak dr kecikkkkk~! (eh? cam la aku kenal ko dr kecik haha)

mr.fadzil said...

Ponni... mengalir air mata abah bila baca cerita ani tu... tapi abah bangga ape yg abah ajo ani dah guna sampai masuk u kan... tq kerana ingat abah yg dah tua ni...

green apple said...

happy father's dad to ur daddy..:)

mr.fadzil said...

Ponni & green apple... orang yg sentiasa mengingati Allah akan Selamat di akhirat, yang mengingati Bapa akan bahgia di dunia, ... Tiada bapa yg nak tengok anaknya sudah & derita.. mudah2an kome berdua beroleh hidayah didunia & di akhirat...

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

mr fadzil: hehehe. ala abah jangan la touching. hehe sama-sama untuk abahh. mane boleh lupa kt abah T__T

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

green apple: hihi time kaseh kak D ^___^

faizedz said...

tanya balik kat abah... itu burung ape...

Fatt said...

paani, cam best je bapak ko aja bi..ptot tere..leh trunkn ilmu kat anak ko plak t..
aku dlu, klo blaja m3 ngan abah aku, konpem nangis pnye la..die tny je, berambur air mate kua..hehehe

selamat hari bapa buat ayah kamoo en. mohd fadzil bin mohd rusli =)

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

faizedz: hahaha. ni bukan iklan raye.

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

fatt: hahaha. tu la. padahal ayh aku bukan cikgu bi. saje je tnye aku. tau aku xpndai. hahha. mmg nages. sape2 blaja dgn ayah diorang pon kompem nages. nitemare. T___T

awalliwauddin said...

hehe... agak2 bape kali ek ko kene sebat sbb ko nkl ke degil? hihihihi

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

liwau: hahaa. ala. byk kali kne sebat. macam ko xpenah? msti penah jgakkk huahua

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...