Monday, March 16, 2009

Ini ujiann. Noktah.

Masuk arini da due ari da seseme.
Pagi time kelas, rase nak bwk je 1 kotak tisu..
tp segan lakk. just grab je seberape yg bleyh tarokk dlm poket.
Waktu lecterer dok omong2 kt depan tu,
hingus meleleh aku xsdarr.. (@_@)
sgt jijikkk..~
seb bek tisu penyelamat ada dlm poket.
Musim2 ujan ni mmg gini la keadaan aku.
Xkan xkene seseme.kompem kene.
Even aku xmain air ujann ponnn kannn.

Dulu mase sekolah kt mrsm pendang pon same.
Time 1 skul ade wabak sakit mata..
aku la slh sorang pembawa wabak terbabit.
Cuti seminggu. gile dasat besh.

Tp dalam idup aku ni..
sakit yg paling aku rase cam da give up nk blaja,
time aku sem 2..

Macam ni citernye..
Pagi jumaat, masa bersiap nak pegi kelas,
aku mcam bleyh rase muka aku sumthing wrong.
aku tgk cermin..
ok jee. xpe ape yg bengkak ke hape.
tp buleyh rase,
time aku nk kecek je, mesti rasa mulut aku cm senget.
bile aku tnye member, sume ckp okkk. xde pape.

Then, balik kelas aku tdoo la.
sbb time tu mmg kepala aku berdenyut abes la.
pas telan 2 activ-fast, trus aku tido mati.
bile aku bgun je dr tdo, lbey kurang kol3 ptg..
aku rase pipi aku sakit sgtt.
aku tgk aa cermin..
xde pape gkk. cr2 la bengkak ke.. kot2 kene gigit tebuan aku xsdar.
tp xde plakkk..
thenn.. aku try senyum..(dpn cermin tu)

Masya-Allah...!!!
Half dari muka aku xleh gerakk. belah kiri.
Belah kanan je bley gerakk..

Aku da rase cam nk nangess..
ape jadi kat muke aku knn?
trus la aku col ayahh aku..
citer la sume sume.. bla bla bla.
Then pagi sok, trus ayah,mak, abg aku dtg.
Mak aku mule2 tgk muke aku,
cm nk nangess gkk aa.
aii.. berat mata memandang,
berat lagi bahu ni nk pikull taww..

Jumpe la doktor.
And dia ckp;
'Penyakit awak ni nama ********[xkompem sgt ejaannye]...
Punca die sbb time awak selesema, badan awak lemah..
lepas tu, ada sejenis kuman ni, masukk dlm badan awak,
and merebak kat saraf ke-7 awak..
Saraf ke-7 tu la yang kawal pergerakan muke,
idung, mata and mulut kita. Bile kuman tu da efek awak pnye saraf tu,
so saraf tu jd macam kaku, and boleh dikatakan
mcm strok...'

ahhh.. dengar je perkataan strokk tu aku cam terkejott aa.
xsangka lak aku yg mude remaja lg ni bleyh kne strok..
tu seb bek la kne kt muke je.
kalo 1 bdnn?? mintak simpang malaikat 44 la..
then doktor tu smbung lg;
'Penyakit ni jarang-jarang orang kena, dalam seribu orang,
sorang je yang akan kena...'
bayangkann la kwn2...
dlm 0.1% chances nk kene penyakit ni..
aku lak leh dpt.. an an an..
bertuah x aku.. hehe

Doktor tu kasi aa ubat kn..
kalo x watpe aku jumpe die kn kn..
mmg mule2 belakang kepala aku sakit sebelahh.
mcm migrain. tp sebelah je.
smpai aku xleyh tdo 3 mlm..
doktor tu ckp, kt belakang kepala aku tu la ade kuman tuu..
tp memang sdih la..
time nk minum air gune straw..
air meleleh kuar balik..
sbb half dr mulut aku xleyh dikontrol.. mcm kaku..
time mandi, air masuk sebelah mata yg xleyh pejam tuu.
semua muke belah kiri aku xley aku nk kontrol..
kalo tido, mate sebelah mcm terbukak sikit..
pedih..
bile nk berckp dengan orang,
mulut aku jadi xley sebut huruf b dan p.
kalo sebut, same je sebutannye..
setiap ari aku berlatih bersiul, tiup jari, tiup mancis,
try kembang-kempiskan idung mcm yg aku bese wat.
doktor tu suruh.
seksa jugakk la..
smpaikan aku nk blaja pon da xde mood.
nk g kelas sume xde smgt.
sbb ramai org pndang serong..
mcm terkejut tgk muke aku ni.
Sedih jugak la..
rase nk berenti blaja je mase tuu.
extend.
Setiap ari aku menangis sbb tak tahan..

tp aku kuatkan smgt jugakkk.
dlm 3-4 bulan after tu baru aku sembuhh.
ni pun xsepenuhnye..
even skrg,
efeknyer penyakit tu kuat..
mata aku sebelah da jd makin sepet.
tp aku tetap kiut gkk knn knn.. hahaha

p/s: time kaseh mak, abah, abg, kakak2 ku, ipar2,
kwn2, sbb bg smgt time sakit aritu.
kalo xde korang sume,
xtau la pe jadi dekat hamba pacal yang hina ni..

MooD: Nk ckp jugak: Sy bersyukur sgt dengan ujian ini..
kerana ianya dapat menyedarkan sy tentang
kepentingan anugerah ciptaan tuhan...
bile tuhan da tarik nikmat tu sekejap,
baru nak hargai..lebih baik bersyukur dr sekarang...


22 comments:

noure said...

paani sori aku gelak bile bace entry ni.
sebabbbbb.
bile ko tulis saraf ke 7. hehehehe...... bile dalam BM rase cam agak klaka la pulak.

saraf ke 7= facial nerve.
yes, it is a motor nerve to facial muscle.
and name keadaan ko tuh kalo dalam medik dipanggil facial palsy.

huhuh. sebaek dah ok kan.... =)

eppygurl said...

noure yg cantek--->>> hahaha..ko gelakkan aku yer??? xpe.. wakakka.
aku pon gelakkn diriku ini..
o0o0o..facial nerve?
bru la ilmiah ckit bhsnyer.
ala.bukan slh aku. doc tu yg ckp sraf ke 7..wkakakaka aku ikut je.

ooo.. da tu yg leprosy tu tul ke aku eja?
ke salah.hhuhu
malu aku kt bakal doc mcm ko! ahaks

k h a i r i y a h said...

apabile seorg bakal doc berkate2.. adeh.. huhu.. (nor)

mek.. kesiannye kao.. tabahkan hati ya! ni sume dugaanNYA. yg ptg, kao maintain cun je. ppedulik ape org len nk kate. kan. =)

eppygurl said...

khay--->>> hehhe tau xpe. berdebor dengar penjelasan sorg doc!

hehe (^_^) tengkiuu.. macih2.
pedulik kn sumer org yg pndg serong kt akuu tuu.. haha

piece-of-me said...

mek, sedihnye bace cte ni. walaopown ko da cte kat ak, ak ttp sedeyh time bace. huhu, takpe la , sabar ye. bnde da lepas. at least dpt pengalaman.hehehhe.weyh bawak je tissue satu kotak. ak kat skolah dlu, bawak je tissue stu kotak gi klas. hohooh, ak memahami derite selsema.

eppygurl said...

huhuhu aku tauuu! ko la smgt ku.. cewahhh
wakakak.aku kalo pndg je kotak tisu
sure tringat ko bwkk g klss 1 kotakkk kt serting dlu..hahahha
ko pnh citerr...~

ain_dira said...

doktpr tu nak bagi kite paham..senang kire saraf 7.. kalo dy cakap facial nerve, panjang pulok kena nerang..hehe

huhu.. menakutkan gak ea.. xpenah dgr agi sampai gitu gaya jadik biler selesema... x amik ke gambar ko time kena sakit tu?? xleh bayang cane rupe..

z a w a n i b a d r i said...

paani,
ak xkan lupe wabak sakit mate tuee..
ak cuci mata ak dgn pencuci muke safi tau tyme tue nk bg mata merah...
weyhh...
tkut nyee penyakit kau nie...
slmt da baekkkc

eppygurl said...

ain--->>> huhu.. ade aku tgkapp.
tp malu aa nk tnjuk kn.. an an an.
huhu ko byg je muke aku jd mcm senget sebelah time senyum. huhu erm..tula. time seseme kene mkn ubat..jgn biar je..

eppygurl said...

wani--->>> ahhha tau xpe.. bolat siap amek air mata aku tarok dlm mata dia...sbb nk bg jangkit... die pon nk balik gk time tu.. lawak toll. huhu..alhamdulillah aku da okay..

my name is KARL said...

paani...

pity u..

sabar je..

bout mrsm pendang punye memory tu.. hahahahah

utk mendapatkan kebenaran pulang ke rumah: karl telah menuang pantene into my eyes... sgt azab! mcm dh nk mati! karl xkan buat lg menda bodoh camtuh

eppygurl said...

karl--->>> sob2 sedey taw.. huhu
but now, im okay.. hehe

haaaa...karl pon same kes cm wanii n bolat???? ahhaa ramai tul tarokk sumthing dlm mata.. just coz nk blik je kn.. hahahaha.. budak22. skg da dwsa da.

mr.fadzil said...

ponni.... selseme tu dah ok ke....
jangan luoe makan ubat tau... tak nak tengok mulut senget maam mak buat selalu tu... hehehe

eppygurl said...

dedi yang macho--->>> dediii!! huhu seseme da okay dh... hehe. jgn risoo..^____^

xnk sakit da mcm tuu..hehhe nti mak buat lg gaya mcm tu.. huhu

Fathiah_Farid said...

ohho..ko la eh penyebar wabak sakit mate tu?hahhaa
aku siap calit balm kat mate, nak kasi efek sakit mate.
tak berjaye, aku msuk blik pak sok snyp2, cop kad balik kg...bdak2 lain jd bodygad kat ptu blik guru..hehehe

sedih aku bace pengalaman ko tu, aku boleh rase cmne sakitnye yg ko tanggung tu..sob3...

eppygurl said...

hooo. aku la slh sorg mangsenye.. and trus jd penyebar kt sekolah berkenaann. wakakkakaka oit. ade ke tarok balm dlm mate... haha
ni same kes cm karl, wani n bolat.
brani siot amik cop pk sokk??? hahahhahahah tabik spring aku kt ko.

sob2..huhu aku sdey juge.

meorsoleh said...

hoho... sori la ak xleh nk bg advice pape time ko bgtau ak... advice suh makan ubat sampai abes je la... huhu....

p/s: mate ko dh sepet, so pony dh ade chinese look la skrg eh? ;D

eppygurl said...

meor--->>> huhuu alaa. ko da bg ckup advance daa..huhuhu toce2.

hahhaa. ala..sepet sebelah ckit. chinese keee? haha x seimbang mata ku..

idas said...

paani~! haha.. camne bleh jadi bertuah sgt kne penyakit tu?? adoylaa. huhuh.. ade possibility kne lagi tak? hehe :P

eppygurl said...

ida--->>> huhuu possibility tu stil ade mane2.. just kne jge kesehatan la.. seseme je jgn biar... bhy. huhuhu

bighagenjo said...

ooo,, alkisah... kamu terpilih untuk di uji kot kak ani.. tapi memang menakutkan laa

♥ p a a n i ♥ said...

bighagenjo:
itu lah..huhuhu terpilih pulak nk hadapi ujian Allah ni :)

memang menakutkan weh. serius. n kalau teringat penah kne sakit tu, sedih ok.

Labels

Abah (8) AgingBooth (1) AJL (1) Analogi (1) Anniversary (4) Article (1) Assignments (2) Baby (7) Baling (1) Banner (1) Bff (5) Birthday (13) Bolat (10) Car (1) Cartoon (9) Ceremony (7) Certain Somebody (2) Challenges (1) Cikgu (9) CNY (1) Contest (1) Creative Thinking (2) Cuti2 Malaysia (6) Deco Kelas (1) Derma Darah (1) doctor (1) Doodles (71) Edit Pic (3) Email Grab (8) Emaressem Perndunk (6) Emaressem Tepeng (1) Exam (7) Experiences (1) Facebook (2) Family (27) Father's Day (3) Feeling (10) Font (1) Formspring (1) Freebies (10) Fwens (17) Gaji (1) Grrr... (21) Gundah (5) hafiz af7 (1) Hahaha (18) Hani Mofa (2) Hantu (2) Hari Guru (3) Hari Raya (13) Hari Raya Haji (2) Having Fun (8) Hello (1) Honeymoon (1) Hotel (1) Insaf (5) Interview (5) Ipoh (1) Japanese Drama (2) Kelas Menjahit (2) Kerja (2) Konvo (2) Korean Drama (1) Korean Variety Show (5) Krabi (3) Kuching (3) Kucing (1) Langkawi (1) Layout (2) Life (16) Life Quotes (3) Mak (4) Maskot Rumah Sukan Kuning (1) Master (2) Matrix (4) Meor Muizzuddin (1) Meorsoleh (7) Mepek (41) Mimpi (2) Mother's Day (5) Movies (8) MPH (1) Muslimah Cartoon (4) My Big Day (2) My great day (1) My Youth (7) MyVi (1) Nenong (15) New Year (6) Novel (1) On the Road (1) Orders (1) Perihal Belog (3) Petua (1) PMR (1) Posting (1) Pregnancy (1) Print Screen (1) Ramadhan (4) Random (16) Resepi (2) Rumah (1) Rumah Kuning (2) Rumah Nuri (2) Running Man (9) S Memo (7) Sad (7) School (1) Science (3) Segmen (1) Sekolah (49) Seram (4) Sketches (2) SMKA Slim River (3) SPM (1) Spontaneous Thursday (5) Sports Day (1) Spring Trip (7) Stars (1) Sukantara (2) T-Shirt (3) Tagged (16) Tazkirah (2) Teacher's Day (2) Teka-teki (1) Tenet Tenat (2) Top 5 lagu (1) Trip to Korea (7) Trip to Thailand (2) Tutorials (2) Umah Terbuka (1) Undi (1) UPSI (10) UPSR (1) Vacation (13) Vector Images (1) Video (4) Wedding (8) Wedding Doodles (4) Winter Sonata (1) Wonder Girls (2) Wootmedia (1) Wordless Wednesday (20) Yoo Jae Suk (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...